Jdi na obsah Jdi na menu

Hledání podstaty Kamene Mudrců 3/13

1. 9. 2014

 HLEDÁNÍ KAMENE MUDRCŮ

Poselství z Litomyšle

     Dne 26. dubna 2014 jsem se vypravil do malebného městečka popřemýšlet o alchymii, která by mohla skrývat tajemství Kamene Mudrců (lapis philosophorum) nebo objevit alespoň jeho podstatu. Kam jinam se taky vypravit než do Litomyšle, která pana Jiráska inspirovala k sepsání jeho Filozofské historie. Měl jsem hlavně v plánu zde hledat tajemnou alchymistickou knihu, která by mi pomohla vytvořit onen záhadný kámen. Hned zkraje dne jsem navštívil jedno malé knihkupectví v samém srdci města, a světe div se, přece jsem našel, co hledal a vysnil si.

 

p1380375.jpg

 

     Pochopil jsem, že Kámen Mudrců nelze najít, ale opravdu se musí vyrobit na tichém klidném místě, kde proces proměny (transmutace) není nikým ani ničím rušena, a proto alchymistou nemůže být každý, ale pouze tichý, uzavřený a skromný člověk, aby tajemství výroby udržel v tajnosti i za cenu vlastního života. ve skutečnosti je to kámen, který v sobě skrývá pevnou filozofii jako skála, jak mi poradil pan Alois Jirásek sedící v křesle jako na trůnu, i přestože nikdy žádným králem nebyl. Pokud by se přece jen někomu podařilo vytvořit opravdový Kámen Mudrců, jehož podstatou by byla velmi moudrá filozofie, která by stejně jako kámen nepodlehla ohni, vzduchu, vodě a přežila by i v zemi po všechny doby, staletí i tisíciletí – pak doopravdy našel tajemství nesmrtelnosti. Žádná jiná relikvie jako zlaté rouno, archa úmluvy ani svatý grál nepřežije delší čas než kámen, a proto jsou na Kameni Mudrců závislé.

 

p1380346.jpg

 

     Na šibeničním vrchu mi došlo, proč se alchymií nemůže zabývat každý, kdo si to jen zamane, ale pouze člověk prostý, neutrální, který žije v souladu s pěti posvátnými silami přírody. A navíc to nesmí být žena, tedy až na velmi vzácnou výjimku, která se dnes už nachází asi jen v mýtech, bájích, legendách a pověstech. Pokud zájemce o alchymii nedodrží tyto svaté podmínky, pak může být považován za černého mága, šarlatána či podvodníka, a Kámen Mudrců nikdy nezíská. Navíc může skončit pod šibenicí, na hranici nebo kříži, tedy v dnešním slova smyslu přijít o hlavu, rozum, a proto se studium alchymie nedoporučuje ženám, protože hrozí nebezpečí zešílet jako „bláznivá Viktorka“. V ten okamžik, kdy se alchymista setká tváří v tvář s drakem Uroborem. Potom potřebuje mít pevnou víru, aby tento souboj přežil.

 

p1380327.jpg

 

     Dům U rytířů mi připomněl sílu čtyř živlů, které jsou k zapotřebí pro vytvoření Velkého Díla. Jakmile však jednoho zabiješ, pak zničíš všechny. To je onen nalezený Svatý Kříž nesoucí jméno zdejšího kláštera podobného jako měli ve znaku Templářští rytíři. Toto tajemství kříže se ukrývá i ve dvanácti tajemných chrámech roku chránící každého, kdo se vydal na posvátnou cestu „Rozeslání Apoštolů, což je další zdejší kostel. Jedná se o tajný vzkaz, dopis, psaníčka umístěné na Litomyšlském zámku. Pouze bude zapotřebí poslouchat vnitřní hlas tajných symbolů, znameních, Svatého Písma, aniž bychom museli poslouchat fyzické zvuky světa, jak mi poradil skladatel Bedřich Smetana.

 

p1380395.jpg

 

     Když jsem opouštěl moudrou, krásnou a zajímavou Litomyšl, tak jsem ve svých rukách držel tajemnou alchymistickou knihu, kterou jsem tiše za ubíhající krajiny pročítal. Věděl jsem, že zbývá už jen vyrobit opravdový „Kámen Mudrců“, který nepodlehne žádnému živlu, protože jeho moudrost bude pevná, trvalá – zkrátka nesmrtelná.

     Zpracováno v Táboře, dne 8. května 2014

Tomáš Vojta

www.atlantadia.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Litomyšl

(vv, 23. 11. 2014 21:33)

Zase pěkné počteníčko! Do Litomyšle a blízkého okolí bych se chtěla podívat v roce 2015, takže mám od Tebe v Tvém vyprávění skvělé doporučení. Díky a těším se na Karlštejn. Tam jsem byla vloni, takže budu mít srovnání!!

Portrét

Statistiky

Online: 5
Celkem: 418273
Měsíc: 7011
Den: 222