Jdi na obsah Jdi na menu

Cesta vlakem

26. 3. 2014

CESTA VLAKEM

     Náš život lze přirovnat jízdě vlakem. Při svém narození se vlastně poprvé rozhodneme nastoupit do našeho vlaku života. Je to naše první životní rozhodnutí. Od té doby se náš život rozjede. Jsme závislí na času i místu nástupu a na jízdním řádu, což je ve své podstatě náš životní plán. Avšak to, zda jej také dokážeme naplnit závisí v jistém slova smyslu na nás samotných, druhých lidech a životních okolnostech. Cesta vlakem však neznamená, že nemáme svobodnou vůli, ale můžeme vystoupit nebo přestoupit na zastávkách našeho života.
 
     Ubíhající krajinu při jízdě vlakem můžeme právem srovnat s hektičností a dynamičností
života, kdy ani nestačíme sledovat, co se kolem nás děje. Je však také potřeba se na chvíli zastavit, zapřemýšlet a načerpat nové síly na další cestu. Zastávky na naší cestě jsou zde proto, abychom si zrekapitulovali svou cestu a rozjímali o její správnosti.
 
     Do našeho vlaku přistupují i z něho vystupují naši spolucestující, jsou to časy vítání i loučení. Odcházejí tak lidé, kteří hráli v našem životě důležitou nebo i méně významnou roli, a přicházejí noví, kteří nás budou provázet na naší další cestě.
 
     Existují také výhybky, a proto může být cizím vnějším vlivem změněn směr našeho života. Avšak je to zásah Vyšší Moci, která nejlépe ví, jaká kolej bude pro nás vhodná.
 
     Na naší cestě může také přijít životní vykolejení, což znamená nucený konec cesty, ale není to přirozený konec života.
 
     Jízda vlakem stejně jako osudová cesta životem má svůj začátek i nutný konec. Nic není věčné a všechno se mění, ubíhá. Život je plný zastávek, cestujících, výhybek i vykolejeních. Je to sám život.
 
     Snažme se tedy žít tak, aby naše cesta měla smysl, abychom své spolucestující obohatili a tím vlastně obohatili také sami sebe. Ať máme vždy sílu dojet do naší konečné stanice, na konec naší cesty a hlavně ať máme dostatek sil pomoci druhým, aby také dosáhli svého cíle a životního naplnění - zkrátka žijme tak, aby náš život měl smysl!
 
     Přeji Vám všem šťastnou cestu životem a hlavně pevné zdraví.
 
     Zpracováno v Táboře, dne 31. ledna 2008

Tomáš Vojta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Statistiky

Online: 10
Celkem: 430492
Měsíc: 11307
Den: 476