Jdi na obsah Jdi na menu

Dionýsovo poselství (6/13)

18. 3. 2014

DIONÝSOVO POSELSTVÍ (6/13)

     Stanul jsem na místě, kde se nacházelo obrovské řecké divadlo – v Epidauru. Prosil jsem tedy boha Dionýsa, aby mi pomohl přinést nějakou myšlenku mezi prací a zábavou, aby život dostal nový, hlubší a reálný smysl.

p1340849.jpg

     Apollón sice byl bohem umění a tvořivosti, jehož nástrojem byla vznešená lyra s krásnou melodií. Zatímco Dionýsos dokázal dát umění praktičtější rozměr a pomohl vybudovat divadlo i řecké drama, což oslovilo mnohem více diváků. Jakožto pozemský bůh měl také prostší hudební nástroj – obyčejnou píšťalu, jejíž tóny nebyly sice vznešené, ale naopak pozemštější a přístupnější obyčejným lidem. Sice to může být i o sporu mezi těmito bohy, ale oba jsou velmi důležití, aby svými hudebními nástroji pomohli povznést duši světa.
 
     Také řecký lékař Asklépios měl hůl, s níž se opíral o zemi a díky přírodní síle země dokázal léčit nemocné. Z tohoto důvodu šestému hvězdnému chrámu bývá od nepaměti připisováno i zdravověda a lékařství. Stejně jako had ovíjející se okolo hole, byl uctíván jako pozemské zvíře symbolizující tajemné síly, které v dobrých rukách vedly k uzdravení nemocných. Ovšem cesta léčby a hledání vhodného léku byla mnohdy klikatá jako had.
 
     Jedině rovnováha mezi prací a zábavou bývá nejlepším lékem k nalezení smyslu života. V životě je důležitá radost, zábava i zážitky, ale pokud je lidé nedokáží zvěčnit, zhmotnit, pak se ztratí v čase a zmizí bez památky. Žádný zážitek bez formy, tvaru a podoby nikdy nebude trvalý, nesmrtelný a nezapomenutelný. To je potřeba si uvědomit.
 
     A jak je to vlastně v životě s prací? Jaký obor by si lidé měli vybrat, aby byli šťastní? Jakým směrem se mají dát?
 
     Třináct Dionýsových chrámů související s prací:
 
  1. Chrám – tvůrčí práce s ohněm a doba setí. Důležité bývá zajiskření, zapálení a nadšení pro pracovní činnost.
  1. Chrám - práce k pozemským hodnotám a penězům. V tomto období je potřeba si uvědomit, co je základem života, aby měl pevnou půdu pod nohama a mohl se rozvíjet dalším životním směrem.
  1. Chrám – práce duševní, učení, studium a běžné povinnosti. Zde je nutné získat potřebné vědomosti, aby člověk mohl objevit a rozvinout své vrozené schopnosti.
  1. Chrám – práce domácí a rodinné. Nutný vnitřní rozvoj k obohacení srdce a uvědomění si citových hodnot.
  1. Chrám – práce související s láskou, tvořením a uměním. Rozvoj citů z předešlého chrámu.
  1. Chrám – vytvoření reálné jistoty jako základ pro lásku z předešlého chrámu. Manuální práce, řemesla sloužící k obživě.
  1. Chrám – práce na manželském životě, protože harmonické manželství je základem dobře fungující rodiny a tím i celé společnosti. Rozvody nikdy nevedou k harmonii v manželství, ale naopak k individuálním zájmům, chaosu a ztrátám. Tím netrpí pouze manželé, ale i děti a celá společnost.
  1. Chrám – práce související se silou jako třeba vojenství nebo se smrtí anebo v souvislosti v tajemné práci na svatých tajemstvích jako třeba alchymie.
  1. Chrám – práce související s vyšším vzděláním, filozofií, vyšším pravdám a dalekým cestám. Pracovní činnost „Kentaurů“.
  1. Chrám – „královské“ povolání, kariéra, ambice – zkrátka povolání, kde jde o postavení a moc.
  1. Chrám – svobodná zaměstnání, podnikání a práce na ideálech, lidství, svobodě a demokracii.
  1. Chrám – Nadpozemská práce související s božským posláním pro Boha a sociální záležitosti.
  1. Chrám – práce posmrtná – tedy pro ty, kteří se ještě nenarodili. (Např. formou tajemných duchovních dědictvích).
     Obvykle si lidé vyberou jen jeden chrám, ať už souvisí s jejich znamením narození anebo často přebíhají z jednoho chrámu do druhého, což však v jejich životě způsobuje chaos. Nevýhodou je však bohužel buď jednostranné nebo mnohostranné zaměření. Málokdo jako Hérakles dokáže projít všemi chrámy postupně, sloužit všem bohům a přinést od nich něco užitečného světu. Nemá žádnou cenu zůstávat pouze u jedné práce, ale naopak bezmyšlenkovitě přeskakovat z jedné na druhou. Důležitý je moudrý řád na základě přírodních změn a ročních cyklů.
 
     Nejmoudřejším řešením bývá následování vesmírného řádu a řídit se radami boha šestého chrámu se znamením Panny. I když to mnohdy nebývá vůbec jednoduché, a proto se hlubších pravd o světě nemůže dobrat každý, kdo si to jen zamane.
 
Díky Dionýse

epidauros.jpg 

     Procestováno 25.9. – 4.10. 2013 a zpracováno v Táboře, dne 6. ledna 2014
 
Tomáš Vojta

 

Náhledy fotografií ze složky Epidauros

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Statistiky

Online: 9
Celkem: 429730
Měsíc: 10744
Den: 428